Barkarbystaden

sitplan_TEXT

Barkarbystaden är det största utbyggnadsområdet i Stockholmsområdet just nu. Här byggs nu en levande stad med 18.000 nya bostäder, 140 kvarter och 10.000 nya arbetsplatser.

I Barkarbystaden kommer det att finnas bostäder, arbetsplatser, skolor, kultur och service. Barkarbystaden blir en stad med låg energiförbrukning och goda förutsättningar för en hållbar utveckling.

Om några år kommer Barkarbystaden att bli västra Stockholms nya knutpunkt. Det innebär att både tunnelbana, fjärrtåg och pendeltåg stannar i området. Hela Järfälla har redan idag mycket bra kommunikationer till Stockholm och har utsetts till ”bästa pendlarkommun” av Dagens Nyheter.

Historia
Området där den moderna Barkarbystaden nu växer fram har varit en betydelsefull plats under många århundraden. Boplatser, gravfält, runstenar och andra fornlämningar visar att det har bott människor här från bronsåldern och framåt.

I de södra delarna av Barkarbystaden ligger Järfälla kyrka, Barkarby torg och Tingshuset som alla har haft centrala roller i socknen historiskt sett. Under hela 1900-talet var Barkarbyfältet med sitt flygfält ett viktigt centrum för både den militära och den civila flygutvecklingen i Sverige. Bland annat hade Kungliga Svea Flygflottilj (F8), senare Kungliga Svea flygkår, sin verksamhet förlagd på Barkarby flygfält 1938-1974.

Naturen runt hörnet
För den som gillar friluftsliv och natur är Barkarbystaden ett toppenställe. Med naturreservatet Järvafältet inpå knuten finns mycket goda möjligheter till skidåkning, löpning, fiske, fågelskådning och annat som naturen kan erbjuda.

I Järfälla finns ett rikt idrotts- och föreningsliv. T ex ligger ett av Stockholm bästa och största stall, Järfälla ridcenter, strax intill Barkarbystaden. Järfälla Kulturskola erbjuder lektioner i allt från oboe och gitarr till nycirkus och dramalek. Om man är sportintresserad finns det klubbar för fotboll, innebandy och bordtennis med mycket mera, samt en av Sveriges bästa vattenpolo klubbar.