KVARTER 10

Barkarby – först på plats i den nya staden

Intill Lilla torget i nya Barkarbystaden i Järfälla uppför byggnadsfirman Viktor Hanson ett kvarter med bostäder ritade av Equator Stockholm. Här sträckte tidigare Barkarby flygplats ut sig som en barriär mellan befintlig bebyggelse och de omgivande grönområdena.

Barkarbystaden förvandlar det tidigare otillgängliga området till en levande stadsdel med närhet till natur, enastående kommunikationer och omfattande service av olika typer. Spåren av den tidigare flygplatsen lever kvar i form av flygteman i gatunamn och lekparker, för att inte tala om delar av den tidigare landningsbanan som återanvänds som ett fantasieggande park- och landskapselement.

Kvarteret omfattar 138 bostäder samlade kring en gemensam innergård med plats för både lek, samvaro och rekreation. För att få in solljus på gården hålls byggnadernas höjd i kvarterets södra del nere samtidigt som kvarteret här öppnar sig mot gatan. Byggnaderna i kvarteret präglas av en vacker, lågmäld färgsättning och enkla men funktionella former, tänkta att behålla stilen under generation efter generation av boende.

Genom noggrann planering får samtliga balkonger gott om sol och för majoriteten av lägenheterna vetter dessa mot den generösa och skyddade innergården. Förutom för de effektivaste enrummarna är lägenheterna antingen genomgående eller belägna över hörn. Planlösningen präglas generellt av ett öppet samband mellan kök och vardagsrum, vilket ger flexibilitet och tillåter dagsljuset att bättre nå bostadens inre. På den översta bostadsvåningen har samtliga lägenheter, utöver den stora balkongen mot gatan, en rymlig takterrass mot gården, med utsikt över Barkarbystadens taklandskap.

Jacob Wesström, Senior Arkitekt, Equator

Situationsplan_kv10_small